پخش زنده
دانلود اپلیکیشن اندروید دانلود اپلیکیشن اندروید
English عربي
4390
-
الف
+

الماسی: در چشم باد، روایت هویت و حریت ایرانی است

به بهانه بازپخش سریال «در چشم باد» از آی‌فیلم، با جهانگیر الماسی به گفت‌وگو پرداخته‌ایم.

به بهانه بازپخش سریال «در چشم باد» از آی‌فیلم، با جهانگیر الماسی به گفت‌وگو پرداخته‌ایم.

به گزارش آی‌فیلم، جهانگیر الماسی هم در سریال «در چشم باد» به عنوان بازیگر حضور داشته و هم به عنوان بازیگری که اهل مطالعه است و تاریخ می‌خواند، نگاه قابل تاملی درباره این سریال دارد. او که در نقش «سرگرد اسفندیاری» در این مجموعه حضور داشته، این سریال را مبتنی بر یک پژوهش دقیق می‌داند که تصویر درست و کاملی از هویت و حریت ایرانی را به تصویر می‌کشد و درک مخاطب از تاریخ معاصر خود را ارتقا می بخشد. روایت جهانگیر الماسی از چشم باد را در این گفت‌وگو بخوانید:

جناب الماسی پیش از اینکه به نقش سرگرد اسفندیاری بپردازیم خواستم دیدگاه شما را درباره کلیت مجموعه «درچشم باد» و دلیل توجه مخاطب به آن را بدانم؟

عوامل متعددی در موفقیت این سریال تاثیر گذاشته است، ولی شاید مهمترین دلیلی که موجب شده مردم با این سریال ارتباط برقرار کنند، این است که تصویر خودشان را در آن می‌بینند؛ به این معنی که این سریال بر اساس یک پژوهش دقیق صورت گرفته و یکی از مولفه‌های موفقیتش هم همین است و اینکه این پژوهش، مردم را هم در متن اثر دیده و تمام تحولات اجتماعی و سیاسی که در قصه می‌بینیم در درون یک خانواده به تصویر کشیده شده است. به عبارتی دیگر، ردپای مردم در سیر تحولات تاریخی معاصر و فراز و نشیب های آن قابل ردیابی است. این پیوند خانواده با قصه و غصه‌های وطن به نظرم ظرفیت‌های دراماتیک آن را بالا برده و بر جذابیت آن افزوده است. ضمن اینکه حساسیت و صداقت جناب جعفری جوزانی در روایت واقعیت‌های تاریخی که با پشتوانه پژوهشی محکمی همراه بوده، نقش خیلی زیادی در موفقیت این سریال داشته است. فارغ از مسائل تکنیکی و فنی و جنبه‌های نمایشی، آقای جوزانی این سریال را با عشق به این آب و خاک ساخته و آنچه از دل برمی آید، لاجرم بر دل می‌نشیند.

بیشتر بخوانید:

مشاهده و دانلود سریال در چشم باد

بازیگر نقش رعنا را چه کسی بازی کرد؟

سکانس درخشان نقالی شاهنامه

همه چیز درباره سریال در چشم باد

الماسی از فرخ سریال پس از باران گفت

چه بسا بتوان گفت تماشای این مجموعه حس وطن‌دوستی را در مخاطب برمی انگیزد.

در واقع یک حس مشترک تاریخی را زنده می‌کند. با تماشای سریال، ما به عنوان مخاطب ایرانی، بخشی از هویت ملی و تاریخی خود را در آن می‌بینیم. گویی با دیدن گوشه‌هایی از تاریخ که ردپای فرهنگ و تمدن نیاکان ما در آن پیداست، با هویت دیرینه خود پیوند خورده و آن را دوباره باز می‌یابیم. در یک کلام به شما بگویم که در سریال «در چشم باد»، ارزش و اعتبار ایرانی بودن ما برجسته شده و هویت و حریت ایرانی به تصویر کشیده می‌شود.

و چقدر خوب این هویت ایرانی در طول سریال در عناصر مختلف از جمله پوشش و زبان و حتی موسیقی نمود پیدا می‌کند.

دقیقاً؛ به نکته خوبی اشاره کردید. شاید عنصر اصلی این نشانه‌گذاری‌ها استفاده درست از زبان فارسی و ظرفیت‌ها و ظرافت‌های آن است. در واقع آقای جوزانی دغدغه استفاده درست از زبان فارسی و ارزش‌های آن را داشته و به شکل آگاهانه‌ای به آن پرداخته است؛ نه این که فقط اینکه زبان شخصیت‌های فیلم فارسی باشد و فارسی حرف بزنند. به عبارت دیگر جدا از کارکردهای دیالوگ‌پردازانه زبان، به خود زبان فارسی و ارزش‌های آن توجه شده است. من قبلا هم گفتم که در سریال «در چشم باد» زبان فارسی پاس داشته شده است. همین توجه را در موسیقی کار هم می‌توان پی گرفت. به طور کلی کارگردان به همه نماد و نشانه‌های سبک زندگی ایرانی، از جمله دینداری، در این سریال توجه کرده است. سریال «در چشم باد» نمونه موفقی از صیانت و پاسداری از ارزش‌های تاریخی یک ملت در مدیوم نمایش است که هنرمندانه روایت می‌شود.

خب کمی هم درباره نقش خودتان در این سریال صحبت کنید. نقش سرگرد اسفندیاری که به نظرم یکی از شخصیت‌های پیچیده قصه است. او از یک سو نظامی است و از سوی دیگر گرایش‌های روشنفکری دارد که این به ظاهر جمع اضداد به نظر می‌رسد.

بله؛ با وجود اینکه سرگرد اسنفدیاری یک نظامی است، اما نماینده طیف وسیعی از جریان روشنفکری دهه 20 است. آنها در حوزه نظامی هم وجود داشتند و این لزوماً به معنای ضدیت با جریان حاکمه جامعه نیست. سرگرد اسفندیاری در واقع به ناسیونال سوسیالیسم گرایش دارد که به نظرم هر دو سویه نظامی و روشنفکر بودن را پوشش می‌دهد. یادمان باشد در دهه 20 گرایش به مارکسیسم به دلیل مقابله حکومت ایران با اتحاد جماهیر شوروی، به ویژه در میان کسانی که گرایش‌های ناسیونالیستی داشتند، گسترش داشت. آلمان هم برای مقابله با شوروی از این جریان‌ها حمایت می‌کرد. چنانکه در سریال می‌بینیم سرگرد اسفندیاری به آلمان‌ها گرایش داشت. او البته حضور طولانی و بلندی در این مجموعه ندارد؛ اما از این حیث که یک جریان سیاسی در دهه 20 را نمایندگی می‌کند، مهم است. برای همین هم ایفای این نقش برای من جذاب بود. البته من در این سریال، نقش تیمسار امیرشاهی پیشکار غلامرضا پهلوی را هم بازی کردم. به طور کلی به دلیل علاقه شخصی که به تاریخ معاصر دارم و آن را دنبال می‌کنم، حضورم در این سریال و بازی در نقش شخصیت‌های تاریخ معاصر برایم لذت‌بخش بود. ضمن اینکه همواره علاقه داشتم همکاری با جناب جعفری جوزانی را تجربه کنم که در این سریال فرصت آن فراهم شد.

بازپخش این سریال را از شبکه آی‌فیلم چطور ارزیابی می‌کنید؟

این سریال چند سال پیش هم از آی‌فیلم2 و برای مخاطبان تاجیکستانی و افغانستانی پخش شد. همان‌زمان گفتم که به واسطه تاریخ مشترکی که با آنها داریم، پخش این سریال می‌تواند به فهم مشترک و همدلی میان ما و آنها بینجامد. قطعا بازبخش این سریال برای مخاطبان خودمان هم فرصتی برای اندیشیدن دوباره به تاریخ است. ما همواره نیاز داریم که تاریخ را بخوانیم و بدانیم و به نظرم سریال‌های تاریخی می‌تواند درک تاریخی مردم را هم نسبت به گذشته و هم نسبت به حال و آینده بیشتر کند. به ویژه اینکه سریال «در چشم باد» از گذشته تا زمان حال را در تاریخ معاصر ما به نمایش می‌گذارد که این می‌تواند یک مرور تصویری و اجمالی از تاریخ معاصر و درک بهتر وضعیت اکنون ما باشد که در عین سرگرمی، به مخاطب آگاهی هم می‌بخشد.

به قلم سید رضا صائمی برای وب‌سایت آی‌فیلم فارسی

ا.ا/ ط ه

نظر شما
ارسال نظر